default logo

Leto 2017/2018

BRALNA ZNAČKA ZA UPOKOJENCE OBČINE PIVKA

Društvo upokojencev Pivka je letošnjo jesen začelo s projektom,v katerega želijo vključiti vse upokojence v občini Pivka. Marsikdo se spomni bralne značke še iz osnovnošolskih dni.  Bralna značka za upokojence Občine Pivka  ni namenjena samo članom Društva upokojencev, temveč vsem upokojencem in njihovim  odraslim družinskim članom. Dolgi jesenski in zimski večeri  so kot nalašč za prebiranje knjig. Marsikdo je nanje že pozabil, z bralno značko želimo spodbuditi zanimanje za pisano besedo. V ta namen smo izdali zloženko, ki vsebuje seznam knjig,prijavnico in poročilo o prebranih delih. Vse knjige si lahko izposodite v knjižnici v Pivki ali na Bibliobusu, za lažjo prijavo imajo oboji tudi zloženke.  Bralna promenada bo potekala od 1. oktobra 2017, do 11. aprila 2018, izpolnjene zloženke boste lahko oddali ali poslali na sedež Društva upokojencev na Kolodvorski 3 v Pivki . Zaključili jo bomo 23. aprila 2018,ko bomo ob mednarodnem prazniku knjige povabili vse bralce na zaključno prireditev.

Pravila so podobna kot v šoli, želimo, da bi vsak udeleženec prebral štiri knjige iz ponujenega seznama, ena knjiga je prepuščena lastni izbiri bralca. Na zloženki so označeni prostori, kjer naj bralec vpiše naslov knjige, ki jo je prebral in misel , ki se ga je v knjigi najbolj dotaknila. Upamo, da boste prebrali  čim več knjig iz izbora, prosimo pa vas , da  označite z zvezdicami tista dela, ki so vam bila všeč in da nas opozorite na dela, ki vam niso šla v branje. Seznam so oblikovali člani krožka Beremo skupaj,končno obliko pa je zaokrožila knjižničarka Dartaniela Stegel. Bralce, ki še niso člani Knjižnice Pivka bi še opozorili, da se lahko 20. novembra, na svetovni dan knjižnic lahko včlanijo brezplačno.

Naslovi izbranih knjig:

 1. Vladimir Bartol: Alamut
 2. Ciril Zlobec: Biti človek
 3. Jasna Š. Pupis: Katarinin hrib
 4. Janez Klemenc: Fant nikoli več ne boš hodil
 5. Jasmina K. Praprotnik: Bela dama
 6. Feri Lainšček: Orkester za poljube
 7. Boris Pahor : Knjiga o Radi
 8. ali katero drugo od njegovih del
 9. Andrej Morovič : Seks, ljubezen in to
 10. Vladimir Kavčič: Pustota
 11. Ilka Vašte : Vražje dekle
 12. Ivan Sivec: Izgubljen na Aljaski
 13. Karel Mavsar: Kaplan Klemen
 14. Igor Škamperle: Sneg na zlati veji
 15. Mate Dolenc:    Mali princ z otoka
 16. Rachel Joyce : Nenavadno romanje Harolda Fryja
 17. Miller Santo: Korenine oljčnega drevesa
 18. Hendrik Groen : Skrivni dnevnik H.Groena, starega 83 let in1/4
 19. Nina George: Svetloba v Provansi
 20. Jojo Mojes:  Ob tebi
 21. Pichler: Speči tiger
 22. Khaled Hoseini Tek za zmajem
 23. Orhan Pamuk: Ime mi je rdeča
 24. Jean Giono: Mož ki je sadil drevesa
 25. Tim Guenard: Močnejši od sovraštva
 26. Arto Paasilinna: Na lovu za spomini
 27. J.Palacio : Čudo
 28. Dan Brown: Inferno
 29. De Bernieres: Corellijeva mandolina
 30. Camilla Laëckberg : Neznanka
 31. Peter Wohlleben:   Skrivno življenje živali
 32. Peter Wohlleben:   Skrivno življenje dreves
 33. Knjiga po lastni izbiri

Z izborom del smo želeli zajeti različne žanre, da bi vsak bralec našel nekaj zase in spoznal  nove zvrsti literarnih del. Veseli bomo novih predlogov  za branje v naslednjem letu, saj želimo da bi bralna značka postala tradicionalna.  Branje nam odpira nove svetove in širi obzorja,zato vas vabimo, da se nam na tem potovanju pridružite v čim večjem številu. Želimo, da vam postane knjiga prijateljica in da z njo stkete nove vezi med ljudmi okrog vas.

ZGIBANKA